Donnerstag, 25. Juni 2015

ULTRA DIJETA BEZ UGLJIKOHIDRATA (jelovnik po danima i recepti)

TJEDAN I
1.DAN - Meso -
Doručak:
100 g čajne ili domaće kobasice, kulena, šunke ili sličnih proizvoda,
1 rajčica ili paprika ili 2-3 kisela krastavca
Ručak: 
Svinjetina u umaku od ajvara:
2 svinjske šnicle od buta ili vratine veličine dlana
Zelena salata
Recept: Meso prepeći na masnoći, izvaditi iz tave, i na tu masnoću dodati 2-3 žlice ajvara, te podliti s pola čaše vode. Meso vratiti natrag i pustiti da se pirja dok tekućina ne ispari. Poslužiti sve skupa s puno zelene salate začinjene po vlastitom ukusu (sol, ulje, ocat/limun)
Večera:
6-8 ćevapa ispečenih na roštilj tavi, pola glavice crvenog luka, jedna rajčica, paprika ili krastavac
2. DAN - Masnoće -
Doručak:
Šaka do dvije čvaraka ili narezane slanine, majoneza
Ručak:
150 g zelenih mahuna
Šaka slanine (što masnije)
Zelena salata ili rajčica
Recept: Mahune prokuhati u slanoj vodi pa ocijediti. Prepržiti šaku slanine, po želji dodati režanj češnjaka te dodati kuhane mahune. Uz to zelena salata ili rajčica.
Užina:
Šaka oraha ili bučinih sjemenki
Večera:
Šaka čvaraka ili slanine
Majoneza
3. DAN - Jaja -
Doručak:
2-3 jaja (kuhano, pečeno, kajgana...)
1 rajčica, paprika ili krastavac
Ručak: 
Polpete od cvjetače i tikvice:
3-4 komada cvjetače (karfiola)
Komad brokule
1 tikvica
2 jaja
1 žlica zobenih mekinja
Zelena salata
Recept: Cvjetaču, brokulu i tikvicu skuhati u slanoj vodi. kad se ohladi izgnječiti, pa dodati jaja i mekinje. U tavi dobro zagrijati masoću. Žlicom smjesu stavljati na zagrijanu masnoću i peći dok polpete ne porumene s obje strane.
Večera 
Slane palačinke bez ugljikohidrata:
3 jaja
Majoneza
Pečena paprika
Luk
Rajčica
Recept: Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjka izraditi mikserom s malo soli i praškom za pecivo. Bjeljanjke posebno istući u čvrsti snijeg. Polako povezati dvije smjese kuhačom. Podijeliti na dva dijela i peći na masnoći.
Jednu palačinku napunite majonezom, pečenom paprikom, rajčicom, prepečenim lukom (može sve zajedno ili nešto od toga) poklopiti drugom palačinkom.
4. DAN - Piletina -
Doručak:
100 g Dimceka ili pileće/pureće šunke
1 rajčica, krastavac ili paprika
Ručak:
Piletina (bilo koji dio pileta)
Carska mješavina povrća ili tikvica
Zelena salata
Recept: Piletinu ispeću u pećnici ili na tavi s maslacem. Povrće kuhati u slanoj vodi, a tikvicu prepeći na roštilju ili grill tavi.
Užina:
1 red tamne čokolade sa postotkom kakaa 70 ili više
Večera (Hladna salata od piletine i povrća) :
1/2 plećeg bijelog mesa
1/2 glavice crvenog luka
1 rajčica
Majoneza
Recept: Piletinu skuhati i izrezati na kockice. Dodati narezani luk i rajčicu. Po želi sve sjediniti žličicom majoneze, uljem octom ili limunom.
5. DAN - Riba -
Doručak:
1 konzerva tune u ulju (zdravija je iz salamure), (možete dodati par listova zelene salate narezanih na trakice, sol,malo kapara, 2 žlice majoneze ili par kapi limuna)
Ručak:
400-500g lignji (pazite da kupite očišćene lignje)
Tartar umak
Zelena salata
Recept: Lignje ispeći na roštilju ili grill tavi.
Domaći tartar umak pravi se od kojeg od 3 do 4 žlice majoneze, 1 žličice čajne maslaca, sitno sjeckanog bijelog luka (po želji), 1 ribanog kiselog krastavca i malo limunovog soka. Sve sastojke dobro smješajte u posudi, može i štapnim mikserom.
Užina:
Šaka bobičastog voća ili kriška lubenice
Večera:
2 fileta oslića ili pastrve
Rajčica
Domaći tartar umak
Recept: Filete ribe prepeći na maslacu. Po želji posipati s malo sitno sjeckanomg češnjaka i lista peršina.
6. DAN - Jaja, meso, sir -
Doručak:
Omlet od 2-3 jaja sa
Pržena slanina ili šunka
2 do 3 kisela krastavca ili kisele paprike
Ručak:
Šareni ražnjići:
Svinjetina ili piletina
Tikvice
Paprika
Slanina
Salata po želji (sezonska)
Recept: Meso, slaninu i povrće rezati na kockice. Na štapiće za ražnjiće nizati komad mesa, komad paprike, tikvicu, slaninu. Ražnjiće peći na grill tavi ili na masnoći.
Večera:
Salata od feta sira s povrćem:
100 g feta sira
1 rajčica
1 paprika
Recept: Feta sir narezati na kockice, povrće po želji. U zdjeli pomiješati sir i povrće te po želji začiniti uljem i octom. Sve posipati sitno sjeckanim listom peršina.
7. DAN - Mješano -
Doručak:
1 oopsie pogačica
Mortadela
Šnita tvrdog sira (Gauda ili Ementaler)
Rajčica
Majoneza
Recept: Oopsie pogačicu razrezati i u njoj napraviti sendvič s mortadelom, sirom, rajčicom i majonezom.
Ručak:
Musaka s tikvicama:
200 g mljevenog mesa (junećega ili miješanog)
1 glavica crvenog luka
Sos od rajčice (po mogućnosti domaći)
3-4 tikvice
1 žlica parmezana
Zelena salata
Recept: Luk prepržiti na masnoći, dodati mljeveno meso i prijati dok ne postane zrnasto. Dodati rajčicu i malo vode, te začiniti po želji. Tikvice rezati na deblje ploške i kratko ih prepržitina grill tavi. U vatrostalnu posudu slagati red tikvica, red mesa. Završiti mesom i posipati parmezanom. Peći oko 20 min na 200 stupnjeva.
Desert:
Mousse od avokada i kakaa:
1 avokado
1/2 šaćice kakaa
2 žlice kokosovog ulja ili 1 žlica maslaca
2 tabletice umjetnog sladila ili stevije
Recept: Avokado prerezati po pola, izvaditi košticu, a meso izdubiti u zdjelu. Dodati kakao, kokosovo ulje ili maslac i zaslađivač. Sve dobro izraditi štapnim mikserom. Ako je pregusto dodati malo vode. Servirati u čaše ili zdjelice i ostaviti u hladnjaku oko 1 sat.
Večera:
100 g bilo kojih dimaćih suhomesnatih proizvoda
1 žlica ajvara
TJEDAN II
1. DAN - Meso -
Doručak:
100 g kobasice (čajne ili domaće)
1 rajčica
1 krastavac
Ručak:
2 svinjske šnicle
zelena salata (+ ulje, ocat, limun...)
Večera:
1/2 pilećeg bijelog mesa
zelena salata
krastavac
paprika (pečena ili svježa)
nekoliko maslina
Recept: Meso peći na grill tavi ili na roštilju. Od povrća napraviti miješanu salatu ili papriku ispeći pa jesti kao prilog.
2. DAN - Masnoće -
Doručak:
2 šake čvaraka
glavica luka
biljni čaj
Ručak:
2 paprike
2 rajčice isjeckati na kockice, jednu manju
1 tikvica i šaku slanine
malo brokule
Recept: Povrće isjeći na kockice i dinstati na velikoj žlici masti (ili nasjeckanoj slanini kojoj nije potrebno dodavati mast jer će ispustiti vlastitu.). Začiniti solju, paprom ili drugim začinima. Preporučamo kurkumu koja ubrzava metabolizam.
Užina:
šaka badema ili oraha
Večera:
šaka pržene slanine
zelena salata (+ maslinovo ulje i limunov sok)
3. DAN - Jaja -
Doručak:
3 jaja (na oko ili kajgana ili omlet)
1 rajčica ili paprika
Ručak:
Omlet od tikvica, špinata i cvjetače:
1 manja tikvica
šaka svježeg špinata
2-3 manja cvijeta cvjetače (karfiola)
Recept: Tikvicu, špinat i cvjetaču dinstati u poklopljenoj posudi s malo masnoće. Nije potrebno dodavati vodu jer povrće pusti dovoljno sokova. Otklopiti posudu i pustiti da sokovi ispare. Po želji dodati češnjaka. Gore dodati dva jajeta i sve skupa promiješati. Začiniti po želji.
Večera:
2 kuhana jaja
1 rajčica
1 krastavac
šaka do dvije rikole,
majoneza
Recept: Možete napraviti hladnu salatu od svih sastojaka ili jesti sve odvojeno.
4. DAN - Piletina -
Doručak:
pileća prsa ili pileća salama
kiseli krastavci
ajvar
Ručak:
pileći batak
3-4 cvijeta cvjetače (karfiola)
Recept: Batak peći u pećnici. Cvjetaču skuhati u slanoj vodi. Izdrobiti je i dodati kocku maslaca i dosoliti po želji pa sve zajedno izraditi štapnim mikserom ili u blenderu.
Užina:
5 jagoda ili šaka malina, višanja, ili 300-400 g lubenice ili pečene bundeve
Večera:
pileće bijelo meso
tikvice
Recept: Meso izrezati na manje komade ili na kockice. Tikvice rezati na malo deblje ploške. Sve peći na roštilju ili na grill tavi. Ili raditi ražnjiće.
5. DAN - Riba -
Doručak:
sardine u konzervi (zdravija je iz salamure)
crni ili mladi luk
3-4 masline ili kiselih krastavaca
Ručak:
1 oslić
zelena salata
Recept: Ribu nauljiti i posoliti. Začiniti kosanim peršinom i češnjakom. Peći u pećnici.
Užina:
1 red tamne čokolade sa postotkom kakaa 70 ili više
Večera:
250 g papalina (srdelica, girica)
rajčica ili salata
6. DAN - Jaja,meso i sir -
Doručak:
3 jaja na bilo koji način
rajčica, krastavac ili paprika (može i pečena)
Ručak: 
Pita od špinata:
špinat
1 jaje
mljeveno meso (junetina ili miješano)
češnjak (po želji)
1 crveni luk
Recept: Špinat kratko prokuhati u slanoj vodi i sitno isjeckati. Pomiješati s češnjakom. Kad se malo ohladi dodati jaje. Crveni luk prepeći i na njemu dinstati meso. Začiniti po želji. U vatrostalnu posudu ili manji pleh na dno rasporediti pola mase od špinata, zatim sve meso i gore ostatak smjese od špinata. Gore posuti parmezanom.
Peći u pećnici dok se sir ne rastopi.
Večera:
1 krastavac
1 paprika
1 rajčica
svježi sir
Recept: Od navedenih sastojaka napraviti salatu i začinit je po želji.
7. DAN - Miješano -
Doručak:
1 oopsie pogačica
salama ili kobasica,
1 šnita tvrdog sira
zelena salata
rajčica
Ručak: 
Bistra juha
1/2 pilećeg bijelog mesa ili junetine
kupus
2 cvijeta cvjetače
2 cvijeta brokule
2-3 prokulice
list peršina
Recept: Od navedenih sastojaka skuhajte bistru juhu. Jedite je bez tjestenine. Možete napraviti rezance od kupusa.
Musaka s tikvicama
200 g mljevenog mesa (junećega ili miješanog)
1 glavica crvenog luka
Sos od rajčice (po mogućnosti domaći)
3-4 tikvice
1 žlica parmezana
Zelena salata
Recept: Luk prepržiti na masnoći, dodati mljeveno meso i prijati dok ne postane zrnasto. Dodati rajčicu i malo vode, te začiniti po želji. Tikvice rezati na deblje ploške i kratko ih prepržitina grill tavi. U vatrostalnu posudu slagati red tikvica, red mesa. Završiti mesom i posipati parmezanom. Peći oko 20 min na 200 stupnjeva.
Užina/desert:
Krema od sira:
100 g svježeg sira
100 ml tučenog vrhnja
1 žumanjak
1 red čokolade sa 70 ili više % kakaa
ekstrakt vanilije
višnje, jagode, maline
Recept: Sir izraditi s vrhnjem i žumanjkom. Dodajte umjetni zaslađivač ili steviju. Smjesu podijeliti na 3 dijela. U 1. dio dodati otopljenu čokoladu, u 2. dio nekoliko kapi vanilije, u 3. dio žlicu višanja, jagoda ili malina. U dublju čašu slagati voćni nadjev, s vanilijom i na kraju čokoladni. Dobro ohladiti.
Večera:
šampinjoni
zelena salata
Recept: Šampinjone ispeći na roštilju, na grill tavi ili u pećnici. Salatu začiniti po želji.
TJEDAN III
1. DAN - Meso -
Doručak:
2 kranjske kobasice
salata ili žlica senfa
Ručak:
2 komada mesa
sezonsko povrće (rajčica, paprika, tikvice, kelj...)
Recept: Meso zajedno s povrćem i malo masnoće možete ispeći u pećnici. Začiniti po želji.
Večera:
100-150 g šunke, kobasice ili salame
2. DAN - Masnoće -
Doručak:
šaka slanine
salata
Recept: Slaninu narezati na tanke ploškice i pržiti bez dodatne masnoće.
Ručak:
svinjska rebarca
300 g kupusa (sviježi ili kiseli)
Recept: Rebra možete posebno skuhati ili dinstati zajedno s kupusom i 2 žlice masti.
Užina:
1 red tamne čokolade (min. 70% kakaa) ili šaka oraha
Večera:
ostatak od ručka ili šaka slanine/čvaraka
3. DAN - Jaja -
Doručak:
3 kuhana jaja
zelena salata, matovilac, radić...
Ručak:
3 pečena jaja na ulju/masti
salata po izboru (najbolje zelena)
Večera:
2 kuhana jaja
cikla
4. DAN - Piletina -
Doručak:
100 g pilećeg bijelog mesa
2 paprike, rajčice ili krastavca
Recept: Meso pržiti na maslacu, začiniti vegetom. Dok se prži posuti da sezamom.
Ručak:
1/4 većeg pileta
povrće (bilo koje osim gomoljastog i mahunarki) - kelj, cvjetača, tikvica, šparoga, brokula i slično
200 g kupusa
Recept: Piletinu peći u pećnici uz dodatak povrća. Začiniti po želji.
Užina:
šaka sezonskog voća ili kriška lubenice/dinje
Večera:
ostatak od ručka ili 3-4 komada pileće ili pureće salame
5. DAN - Riba -
Doručak:
1 konzerva sardina u ulju (zdravija je iz salamure)
1 glavica crvenog luka ili krastavac
Ručak:
400 g lignji
10 šampinjona
zelena salata
Recept: Očišćene lignje dobro posušiti. Dinstati ih na maslinovom ulju. Na dobiveni umak dodati šampinjone i dinstati sve skupa dok ne bude gotovo.
Užina:
1-2 reda tamne čokolad (min. 70% kakaa) ili šaka badema
Večera:
Ostatak od ručka ili 2 sardine iz konzerve
6. DAN - Povrće -
Doručak:
Salata od omiljenog povrća (blago začiniti)
Ručak:
1 luk i
1 mrkvu
2-3 komada brokule
3-4 lista kelja
2-3 komada cvjetače (krfiola)
3-4 lista kupusa
100 g zelenih mahuna
Recept: Luk prepeći na masnoći, dodati ostalo povrće i vodu. Kuhati dok povrće ne omekša. Možete raditi varivo ili krem juhu.
Večera:
zdjela salate (po izboru)
7. DAN - Miješano -
Doručak:
2 jaja (pečena)
zelena salata
Ručak:
2 šnicle
tikvice ili gljive
zelena salata
Recept: Šnicle pohati u jajima i sezamu. Tikvice možete pohati na isti način ili pripremiti po želji kao prilog.
Užina/desert:
Sladoled
2 jaja
1 dcl vrhnja za šlag (dozvoljenog)
1 šaka bobičastog voća (malina, jagoda, višnja, borovnica...)
Recept: Izraditi jaja, dodati izrađeno vrhnje, voće i umjetno sladilo. Smrznuti.
Večera:
ostatak od ručka ili dvije šake suhomesnatih proizvoda (slanina, kobasica, šunka...)
22. DAN - DAN PUNJENJA
Ovaj dan možete jesti što god želite. Dozvoljene su sve do sada zabranjene namirnice. Počastite se onime što najviše volite i što vam je najviše nedostajalo dok ste bili na dijeti. To mogu biti i kolači, čokolada, krušni proizvodi, pizza, sladoled, keksi...
Ukoliko želite dan punjenja odraditi pomoću zdravih ugljikohidrata, slijedite slijedeći jelovnik.
DAN PUNJENJA ZDRAVIM UGLJIKOHIDRATIMA - Jelovnik
Doručak:
2 šnite integralnog kruha sa
2 žlice pekmeza ili maslac
ili
1 zdjelica žitarica sa nemasnim mlijekom ili jogurtom
Jutarnji međuobrok:
300 gr voća (jabuka, kivi, jagode...nikako banana)
ili
1 integralno pecivo i domaći kefir ili kupovni jogurt
Ručak:
Povrtna juha (domaća)
60 g integralne riže s umakom od gljiva
miješana salata (što više vrsta povrća)
1 šalica voćne salata
Ili
Krem juha od brokule
120 g integralne tjestenine s umakom od mesa ili ribe
miješana salata
1 šalica voćne salate
Popodnevni međuobrok:
1 banana
2 graham krekera ili grejprizini krekeri (ne više od 5 kom)
Večera:
1 šalica integralne tjestenine sa umakom marinara (plodovi mora)
salata sa nemasnim dressingom (začinite je svime osim ulja )
Ili
1 šalica mahuna kuhanih u slanoj vodi
salata sa nemasnim preljevom
Vecernji medjuobrok:
1 šalica jagoda s malo šlaga
ili
2 veće jabuke (neoguljene)

1 Kommentar:

  1. Ajmeee... Izbjegavati ugljikohidrate a unositi šećer i škrob kroz voće i tjesteninu... totalno pogrešno...

    AntwortenLöschen