- Tamna čokolada 70% kakaa
- Avokado
- Bobičasto voće
- Tučeno slatko vrhnje
- Kokos, te njegova ulja i maslac
- Obični maslac
- Sirevi
- Zobene mekinje
- Lubenica i dr.
- Orasi, lješnjaci, bademi, kikiriki
Princip provođenja dijete zasniva se na strogom praćenju jelovnika, koji će izgledati ovako:
Ponedjeljak: mesni dan, slatki desert (međuobrok)
Utorak: masni dan
Srijeda: jajčani dan, slatki desert (međuobrok)
Četvrtak: piletina
Petak: riblji dan, slatki desert (međuobrok)
Subota: jajčano mesno-sirni dan
Nedjelja: mješoviti dan, slatki desert
U svako jelo svakodnevno dodajte čajnu žličicu sezama, možete i dvije ako volite. Ja sam ga najčešće stavljala u salate.
"KRUH"
- 4 jaja
- 3 žlice zobenih mekinja
- 40 g kokosa (običnog za kolače)
- 60 g badema (mljevenih)
- 30 g lana
- 1 žličica soli ili žl. sode bikarbone ili pola praška za pecivo
Mekinje, kokos i lan samljeti u mlincu za kavu, ostale sastojke umijšeati, peći u nekom dubljem limiću (npr. za srneći hrbat) na papiru za pečenje. Nekih 20 min.
Ova količina kruha je za 3 dana, više od 1/3 dnevno ne smijete pojesti jer ćete ispasti iz ketoze. Nije preporučljivo jest ovaj kruh svakodnevno, niti često, on vam je tu tek toliko da pregrmite onu početničku krizu tj. da si utažite želju bar ponekad!
DANI SE TREBAJU PROVODITI REDOM, RECEPTE MOŽETE MJEŠATI OD 1-3 TJEDNA PO SVOJOJ ŽELJI I MOGUČNOSTIMA.
Bitno je samo ako je jajčani da bude jajčani, ako je mesni mesni itd.
Užine također možete prilagoditi svojim željama, pa tako npr. umjesto šake oraha pojesti red čokolade(tamne) i svaku užinu si također prilagoditi po svojoj želji. Ako svaki put želite jesti upravo čokoladu kada imate dan za užinu, učinite to!
VISOKOTLAKAŠI - ne jesti puno slane hrane (npr.šunke) i ostalih delicija, jer će tlak skočiti do nebesa.
DIJABETIČARI - provoditi malo opušteniji režim dijete i uvijek imati uza se bombončić.
ŽUĆ -nema opasnosti, samo se kao i svi pridržavati puno tekućine, što više to bolje.
ISLAMSKI VJERNICI: umjesto svinjetine koristite ostale vrste mesa koje volite. Na masne dane jesti do 8 jaja dnevno, pečenih na ukupno dvije žlice maslaca, uz njih najbolje zelenu salatu ili špinat na maslacu (skuhan, upržen s bijelim lukom).
UPAD U KETOZU - brže verzije upada su na tekućoj hrani tipa mesne juhe, tj.jušni temeljci i salate, sporije verzije su već poznato izbjegavanje uh nekoliko dana, najčešće 2. ili 3. dan budete u ketozi.
KAKO ZNATO JESAM LI U KETOZI? - Osnovni znakovi su pojačana žeđ, loš zadah, blaža glavobolja (ako ne prestane duže od 3 sata pojedite žličicu meda, ali samo ako prejako boli), nekima je proljev simptom, metalan okus u ustima, manjak energije. Sve je ovo samo na početku, kasnije svi simptomi nestanu, a ketoza i dalje bude prisutna.
Ketozu možete provjeravati trakicama za ketozu, kupuju se u ljekarni i testirate preko urina. Pod nazivom ketostick.
SVAKA NOVA KETOZA NIJE TOLIKO USPJEŠNA! ISTINA! Ukoliko ste se odlučili baš za ovu ketogenu dijetu, onda pokušajte to napraviti kroz jedan, eventualno dva upada, svaki novi upad i pokušaj daje sporije rezultate. Kao i na svim dijetama i ovdje dođe do pobune organizma i onaj strah od neophodnih zaliha, pa kile sporije padaju. Dobro ga je nekada prevariti, napuniti ,ali ne svakih nekoliko dana, dovoljno je i 1 mjesečno.
ZAŠTO KILE STOJE?
Iz nekoliko teško objašnjivih razloga:
- Prvi je da vjerojatno miješate pogrešne namirnice, ostajete u ketozi, ali minusa na vagi nema, tako se primjerice u jednom danu ne bi trebali miješati meso i jaja.
- Drugi je da možda zbog neograničenih porcija unosite previše proteina, koji se u tijelu pretvaraju u jednu vrstu šećera i samim tim stopiraju dijetu.
- Treći je da jako solite hranu a sol bogu hvala zadržava vodu pa vam to ne daje minus.
- Ako ste u pms-u biti će i plusa, ništa zato, trebate sačekati da ciklus prođe.
- Ukoliko ste sklone zadržavanju tekućine pijte puno čaja i vode, smanjite soli, čaj od peršunova lista jako moćno izvlači tekućinu iz tijela, ista stvar je i s đumbirom.
- Šumeći vitamini, Mg i dr.nisu najbolje što si možete priuštiti, imate puno boljih varijanti unosa kroz dozvoljene zelene vrste povrća. Mineralna je bogata magnezijom, ali niti sa njom nemojte pretjerivati zbog količine natrija.
UVODNE UPUTE ZA POČETAK DIJETE!
- Svako jutro na prazan želudac popijte 2 dcl mlake vode sa pola limuna (nije obavezno).
- Ujutro može i šalica kave (ness/turska) bez šećera i mlijeka (dopušteni su umjetni zaslađivači, stevia, eggmilk, tučeno vrhnje).
- Kavu predlažemo poslije doručka jer je zdravije.
- Dozvoljeno slatko tučeno vrhnje. Za Srbiju je "Moja kravica" (slatka pavlaka, plavo pakiranje), a za Hrvatsku "Dukat" ili "Zbregov".
- Dnevno možete popiti jednu kavu s dodatcima, a bez vrhnja kava je neograničena (umjetna sladila i stevia su uvijek dozvoljena).
- Možete koristiti i biljna mlijeka (npr. orahovo, badmovo, lješnjakovo).
KAKO NAPRAVITI BILJNO MLIJEKO?
Sve što vam je potrebno da bi napravili biljno mlijeko je blender ili sjeckalica, gaza, malo vremena i naravno, bademi, sušam, lješnjake, kokos, indijski orasi...
Bademovo mlijeko
Bademovo mlijeko koristi se od davnina, blagog je okusa na badem. Za pripremu ovog mlijeka potrebno je bademe potopiti u vodi preko noći. Ujutro isprati bademe i doliti vode četiri puta više nego badema, samljeti u blenderu (moj prijedlog je vodu postepeno dodavati u blender ili sjeckalicu, na kraju doliti svu vodu i promiješati). Smjesu procijediti kroz 3 sloja gaze ili kroz čistu platnenu pelenu.
Sezamovo mlijeko
Sezamovo mlijeko ima fin okus i miris na sezam. Odlično je za one koji vole ukus i miris sezama i tahinija. Za pripremu mlijeka od sezama nije potrebno prethodno potapanje. Jednostavno stavite sezam u blender, dolijete malo vode, miksati i postepeno dodavati vodu do četiri puta više nego sezama. Dobiveno mlijeko procijediti kroz gazu ili čistu platnenu pelenu.
Kokosovo mlijeko
Kokosovo mlijeko priprema se tako što se 100g kokosovog brašna prelije vrućom vodom (2 puta više nego kokosa) i ostavi da odstoji 1-2 sata. Zatim se miksa u blenderu i cijedi kroz gazu ili pelenu. Ima ukus i miris na kokos.
Mlijeko od indijskih oraha, domaćih oraha ili lješnjaka
Ova mlijeka pripremaju se na isti način kao i bademovo mlijeko.
Postoji još načina da se naprave biljna mleka, sve zavisi od vaših želja, načina ishrane, ukusa... Ova mlijeka jako su zdrava i bogata kalcijem. Mogu se čuvati u hladnjaku do 3 dana.
Talog koji vam ostane od pripreme mlijeka možete prosušiti u rerni i koristiti za pripremu kolača ili peciva umjesto brašna.
I napokon opustite se uz šalicu nes kave sa nekim od vaših omiljenih biljnih mlijeka.
NAPOMENA: JEDNA ŠALICA 2DCL OVIH MLIJEKA IMA OD 8-10UH, TAKO DA DNEVNI UNOS NE BI TREBAO BITI VEĆI OD 1-2 DCL
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen